Pistáciová múka

Prirodzene bezlepková, plná bielkovín, vlákniny a minerálov, s jedinečným zeleným sfarbením a nezameniteľnou chuťou. To je pistáciová múka, vyrobená zo 100% pistáciových orieškov, ktoré pre vás dovážame z Iránu a Grécka. Ocenia ju nielen celiáciu, ale aj všetci, ktorí preferujú potraviny s nižším obsahom sacharidov. Pistáciová múka sa hodí na všetky rôzne druhy múčnikov, tortových korpusov, ale napríklad aj pečiva. Múku sme pre vás namleli a pripravili do niekoľkých veľkostí balenia, od menších 200 gramových, na ktorých si pečenie môžete napríklad vyskúšať až po veľké rodinné s objemom 5 kilogramov.

Vplyv a účinky pistáciovej múky na naše zdravie

Pistáciová múka sa skladá iba z mletých pistáciových orieškov, nesie teda rovnaké benefity ako ony. Je plná bielkovín, ktoré sú základnými stavebnými prvkami nášho organizmu, čo ocenia nielen bežní stravníci, ale aj športovci, ktorí sa väčšinou snažia o zvýšenie ich pomeru vo svojej strave.

Ďalšou významnou zložkou sú mononenasýtené mastné kyseliny, čiže zdraviu prospešné tuky. Tie majú pozitívny vplyv napríklad na hladinu nášho cholesterolu a teda v konečnom dôsledku na zdravie nášho srdca.

Z minerálnych látok v pistáciách nájdeme napríklad horčík a draslík, ktoré spoločne pomáhajú k psychickej pohode, podieľajú sa na hospodárení s cukrami a pomáhajú pri chronickej bolesti. Tieto dva minerály dopĺňa vitamín B6, ktorý je okrem iného zapojený do tvorby serotonínu v mozgu, označovaného za hormón šťastia. Ďalej tieto oriešky obsahujú železo, fosfor, zinok a mangán.

Za zmienku tiež stojí pomerne vysoký obsah vlákniny, ktorá má prínos predovšetkým pre naše trávenie, ktoré spomaľuje a zároveň vytvára pocit sýtosti.

Zloženie a nutričné hodnoty pistáciovej múky

Produkt je zložený zo 100% pistáciových jadier. 100 gramov pistáciovej múky obsahuje priemerne 60% tukov, 20% bielkovín, 10% sacharidov a 10% vlákniny.

Na čo pistáciovú múku použiť

Makrónky, tartaletky, tortové korpusy, palacinky. Receptov, ako pistáciovú múku využiť, nájdeme nespočetné množstvo. Sladké recepty z múky môžete priamo vyrábať alebo ju možno využiť na dozdobenie, či už napríklad lievancov alebo zmrzlinových pohárov. Okrem sladkých receptov sa hodí aj na výrobu chleba či nátierok a pokiaľ práve plánujete posedenie s rodinou či priateľmi, môžete im prichystať syrové guličky, ktoré v múke obalíte. Uvidíte, že zabodujete.

Ako pistáciovú múku skladovať

Orechové múky sú pre svoj vyšší obsah tuku citlivé na vyššie teploty. Preto je vhodné ich po otvorení presypať do uzatvárateľnej nádoby, ktorú uložíte na tmavé a chladné miesto, ktorým môže byť pokojne vaša chladnička.