Sušené ovocie

Sušené ovocie je skvelým spôsobom, ako doplniť energiu, a to rovno po celý rok. Samotné sušenie je najstarším známym spôsobom konzervácie ovocia a je mnoho spôsobov, ako ho urobiť. V priebehu procesu stráca ovocie vodu, zmršťuje sa a výsledkom sú potom malé sladké kúsky, ktoré sa dostávajú na náš stôl. Aj napriek tejto úprave si ovocie zachováva potrebné živiny, obsahuje mnoho vlákniny, minerálov a antioxidantov. V našej ponuke nájdete široké zastúpenie mnohých druhov, vrátane exotických, a to v malých aj veľkých baleniach, nesladené aj sladené, sírené aj nesírené alebo napríklad doplnené o ďalšie príchute.

Vplyv a účinky sušeného ovocia na naše zdravie

Každý kúsok sušeného ovocia v sebe obsahuje mnoho živín. Oproti čerstvému má síce viac cukru, ale zároveň viacej vlákniny, ktorá v našich jedálničkoch často chýba. Sušené ovocie je taktiež bohaté na vitamíny, napríklad vitamíny skupiny B, A a tiež vitamín C. Je súčasne zdrojom mnohých minerálov ako je horčík, železo, zinok či vápnik a ďalej antioxidantov, predovšetkým polyfenolov. Tie pomáhajú okrem iného zlepšiť prietok krvi, znižujú poškodenie spôsobené voľnými radikálmi a prispievajú k lepšiemu tráveniu.

Zloženie a nutričné hodnoty sušeného ovocia

Každý druh ovocia je iný a tak aj každé balenie bude mať iné nutričné hodnoty. Môžeme však povedať, že všeobecne najviac zastúpené budú sacharidy a to priemerne medzi 60-80%, ďalej bielkoviny 3-11% a najmenej v sušenom ovocí nájdeme tukov. Dôležité je však spomenúť podiel vlákniny. Pri niektorých typoch ovocia ju nájdeme v 100 gramovom balení až 15%.

Kedy a v akom množstve jesť sušené ovocie?

So sušeným ovocím sa to má trochu ako s cukrovinkami. Je síce oveľa zdravšie, ale aj tak vďaka sušeniu obsahuje väčší podiel cukru. Odporúčaná denná dávka sa bude líšiť v závislosti od daného druhu ovocia, ale všeobecne možno povedať, že 30 g bude tak akurát. Doprajte si ho najmä v ranných či dopoludňajších hodinách, keď telo potrebuje najviac energie. Pokiaľ patríte medzi tých, ktorí sú aktívnejší popoludní alebo majú veľký výdaj energie, nemusíte sa mu vyhýbať ani v tejto dennej dobe.

Na čo použiť sušené ovocie?

Už ste vyskúšali datľové sušienky? Alebo špízy z bravčovej panenky so sušenými figami? A čo taká slivková omáčka? Využitia má sušené ovocie naozaj veľa. Okrem samotného maškrtenia s ním môžete ozdobiť raňajkové kaše, primiešať ho do müsli, posypať zeleninový šalát či vytvoriť plnku.

Ako skladovať sušené ovocie

Aby zostalo sušené ovocie čo najdlhšie chutné, potrebuje byť na tmavom a chladnom mieste. Ak ste zvyknutí kupovať väčšie balenie, presypte plody po otvorení do sklenenej uzatvárateľnej nádoby. V zime ovocie môžete nechať v miestnosti, ktorá má prirodzene nižšiu izbovú teplotu, v lete ho však vložte do chladničky alebo zamrazte.

10 položiek celkom

Cena

167
1167

Značky

Zloženie

Vymazať filtre

Zobrazených položiek: 10
Goji-100-g-diana-company-new
Goji 100g
Skladom
€1,87
3-G-20/100
Goji-1-kg-diana-company-new
Goji 1kg
Skladom
€15,36
7-G-1
Goji-500-g-diana-company-new
Goji 500g
Skladom
€7,92
33-G-20/500
Citronove-platky-100-g-diana-company-new
€2,69
3-CP-20/100
Rajska-jablicka-exclusive-1-kg-diana-company-new
€13,58
7-RAJE-1
Goji-5-kg-diana-company
Goji 5kg
Skladom
€66,24
2-G-5
Citronove-platky-1-kg-diana-company-new
€22,08
7-CP-1
Citronove-platky-500-g-diana-company-new
€11,33
33-CP-20/500
Rajska-jablicka-exclusive-3-kg-diana-company 2-RAJE-3
Rajska-jablicka-exclusive-500-g-diana-company-new 33-RAJE-20/500