Pistáciové pasty, maslá a krémy

Pistáciové oriešky patria k tým najobľúbenejším na trhu a to aj napriek tomu, že sa k nim musíme dostať cez napoly otvorenú škrupinu. My sme ich pre vás tentoraz nielen vylúpali, ale aj namleli a výsledkom je 100% extra jemná krémová pistáciová pasta, ktorej kúzlo nespočíva len v lahodnej chuti, ale tiež prináša množstvo benefitov pre naše zdravie. Je plná vlákniny a bielkovín a s každou lyžičkou doplníte vášmu telu taktiež hodnotné vitamíny a minerály. Nájdete ju u nás v dvoch veľkostiach balenia a tiež v dvoch variantoch - jemné a ešte jemnejšie, označené x-fine. Okrem pistáciovej pasty môžete na trhu nájsť často aj označenie ako pistáciový krém alebo nátierka z pistáciových orieškov.

Vplyv a účinky pistáciovej pasty na naše zdravie

Pistáciové oriešky sú v prvom rade skvelým zdrojom bielkovín, ktoré sú základným stavebným prvkom nášho organizmu. Ďalej obsahujú množstvo minerálov, ako napríklad horčík a draslík, ktoré spoločne pomáhajú k psychickej vyrovnanosti, zabezpečujú hospodárenie s cukrami a pomáhajú pri chronickej bolesti. Tieto dva minerály dopĺňa vitamín B6, na ktorý sú pistácie bohaté. Ten je okrem iného zapojený do tvorby serotonínu v mozgu, označovaného za hormón šťastia. Ďalej v nich nájdeme železo, fosfor, zinok a mangán.

Pistácie sú označované za potraviny s antioxidačným účinkom a to s ohľadom na obsiahnuté karotenoidy, ktoré sú dôležité pre zdravie našich očí. Antioxidanty všeobecne chránia naše bunky pred každodenným pôsobením voľných radikálov.

Nesmieme tiež zabudnúť spomenúť vysoký obsah vlákniny, na ktorú sú pistácie skutočne bohaté. Vláknina slúži ako výživa pre prospešné baktérie nášho tráviaceho ústrojenstva, spomaľuje trávenie a tiež sme ňou dlhšie sýti.

Zloženie a nutričné hodnoty pasty z pistáciových orieškov

Pistáciová pasta je zložená iba zo 100% pistáciových orieškov. 100 gramov pistáciovej pasty priemerne obsahuje 20% bielkovín, 30% sacharidov, 45% tukov a 10% vlákniny.

Na čo pistáciový krém použiť

Na pečenie, na varenie, na maškrtenie. Pistáciová pasta má široké využitie a okrem toho, že vám bude chutiť len tak samotná na lyžičke, ju môžete využiť pri príprave sladkých aj slaných pokrmov. Pre svoju konzistenciu sa krásne rozotiera, ranný toast či lievance vám určite urobia krajší deň. Pridať ju môžete do všetkých druhov ovsených kaší, obľúbeného smoothie či ovocných šalátov. Pokiaľ radi pečiete, oceníte túto pastu napríklad pri výrobe makrónok či tort.

Skladovanie pistáciovej pasty

Pistáciový krém môžete skladovať pri izbovej teplote aj po otvorení balenia, len ho treba uchovávať mimo priameho slnečného svetla. Pri vyšších teplotách v letných mesiacoch môžete pastu uložiť do chladničky.