Lieskovooriešková múka

Namleli sme pre vás naše najlepšie lieskové oriešky na jemnú múku, s ktorou je pečenie jedna radosť. Je plná zdraviu prospešných tukov, bielkovín a tiež obsahuje značné množstvo vlákniny. Hodí sa na výrobu pečených i nepečených dobrôt, na ktorých si navyše môžu pochutnať aj celiatici, pretože je prirodzene bezlepková. Zároveň poteší priaznivcov nízkosacharidových diét, pretože má nízky podiel sacharidov. Múku si môžete objednať v niekoľkých veľkostiach balenia, od menších až po veľké s objemom 5 kilogramov.

Vplyv a účinky lieskoorieškovej múky na naše zdravie

Lieskové oriešky sú v prvom rade bohaté na zdraviu prospešné tuky alebo mononenasýtené a polynenasýtené mastné kyseliny. Tie priaznivo ovplyvňujú hladinu cholesterolu v krvi a vďaka tomu prispievajú k zdraviu nášho srdca. Ďalej sú bohatým zdrojom vlákniny, ktorá spomaľuje trávenie, čím mu prospieva a zároveň vďaka nej získavame pocit sýtosti.

Nájdeme v nich aj niekoľko vitamínov a to najmä zo skupiny B a vitamín E. Vitamín E je významný predovšetkým pre svoje antioxidačné účinky, kedy pomáha nášmu telu bojovať proti účinkom tzv. voľným radikálom. Ďalej spomaľuje prejavy starnutia a pôsobí ako prevencia nádorových ochorení.

Z minerálov je v lieskových orieškoch zastúpené železo, vápnik, zinok, horčík, meď a fosfor. Táto skupina minerálov napr. podporuje zdravie našich vlasov a pokožky a prispieva k správnej činnosti nervovej sústavy.

Zloženie a nutričné hodnoty lieskoorieškovej múky

Lieskooriešková múka je vyrobená iba zo 100% mletých lieskových orieškov. 100 gramov múky priemerne obsahuje okolo 15% bielkovín, 15% sacharidov, 65% tukov a 10% vlákniny.

Na čo múku z lieskových orieškov použiť?

Jednou z výhod orieškovej múky je, že sa z nej dajú vyrábať ako pečené, tak aj nepečené dobroty. Okrem mnohých druhov raw dezertov sa hodí aj na prípravu smoothie, ako posyp na palacinky alebo napríklad zmrzlinový pohár.

Pre tých, ktorí radi pečú, existuje množstvo receptov, kde sa dá lieskovooriešková múka využiť. Skúsiť môžete sušienky, po ktorých sa pravdepodobne rýchlo zapráši alebo napríklad muffiny, lievance či tortové korpusy. Skvelá z nej bude aj nedeľná bábovka alebo orechový závin. A na Vianoce s ňou môžete vyskúšať upiecť aj pečivo.

Ako skladovať lískoorieškovú múku

Po otvorení vrecka vložte múku do uzatvárateľnej nádoby a uložte ju na chladné a temné miesto. V letných mesiacoch môžete múku uchovávať aj v chladničke.