Lyofilizované černice (sušené mrazom)

Černice sú natoľko prospešné pre naše zdravie, že sa radia medzi tzv. superpotraviny. Tieto sýto fialové až čierne bobuľky sú totiž plné antioxidantov, vitamínov a minerálov. A pretože by bola škoda si ich môcť dopriať iba v letnej sezóne, kedy dozrievajú do svojej plnej krásy, pripravili sme si ich pre vás v tzv. lyofilizovanej podobe. Lyofilizácia je proces, počas ktorého najskôr dôjde k zmrazeniu ovocia a následne sa zvýši teplota a zníži tlak, aby sa z neho mohla vypariť voda. Výsledkom je 100% prírodný produkt bez pridaného cukru. Pri sušení mrazom si navyše ovocie zachováva svoju chuť, vôňu a všetky dôležité látky, takže neprídete o to najhodnotnejšie, čo černice ponúkajú. V našej ponuke nájdete celé černice v niekoľkých veľkostiach balenia a tiež jemný prášok, ktorý sa hodí na prípravu kaší a smoothie.

Vplyv a účinky lyofilizovaných černíc na naše zdravie

Mrazom sušené černice sú doslova plné vlákniny. V 100 gramoch nájdeme priemerne až 30 gramov tejto pre trávenie dôležitej zložky. Vláknina pomáha trávenie spomaľovať, vyživuje prospešné baktérie v našich črevách a upravuje naše zažívanie.

Černice prinášajú nášmu telu toľko benefitov, že ich radíme medzi tzv. superpotraviny. Sú bohaté na vitamíny B, ako je kyselina listová (B9) a pantoténová (B5), betakarotén, vitamín K a E. Vitamín E patrí medzi silné antioxidanty, rovnako ako látky zvané flavonoidy a antokyány, ktoré toto ovocie obsahuje. Antioxidanty posilňujú našu imunitu, bojujú proti voľným radikálom a okrem toho pomáhajú predchádzať ochoreniam srdca.

Z minerálov pojedaním černíc doplníme draslík, železo, horčík, fosfor, zinok, vápnik a luteín. Skupina týchto vitamínov povzbudzuje našu nervovú sústavu, zlepšuje stav pleti a pokožky a pomáha predchádzať únave.

Zloženie a nutričné hodnoty lyofilizovaných černíc

100 gramov mrazom sušených černíc priemerne obsahuje 7% bielkovín, 60% sacharidov, 2% tukov a až 30% vlákniny.

Kedy a v akom množstve jesť lyofilizované černice
Mrazom sušené ovocie v sebe ukrýva viac prírodného cukru ako to čerstvé a to práve vďaka procesu sušenia, pri ktorom dochádza ku koncentrácii všetkých látok. Preto je ale skvelé na doplnenie energie namiesto tradičných cukroviniek. Dať si ho môžete kedykoľvek počas dňa, ideálne v dopoludňajších hodinách, pred či po športovej námahe alebo kedykoľvek máte chuť na niečo sladké a pri tom zdravé. Zároveň obsahujú veľký podiel vlákiny, takže vás nasýtia na dlhšiu dobu.

Ako mrazom sušené černice použiť

Okrem toho, že môžete maškrtiť černice len tak, prípadne so zmesou orieškov, sa hodí aj ako ozdoba vašich raňajkových pokrmov, či už sa jedná o ovsené kaše, lievance, granoly alebo müsli. Skvele s nimi dochutíte aj smoothie a pretože sa dá mrazom sušené ovocie čiastočne rehydratovať, pár kúskov pridaných do vody vám vykúzli chutnú domácu malinovku. A pokiaľ radi pečiete, môžete s černicami vaše torty a dezerty krásne ozdobiť, prípadne ich rozdrobené využiť ako posyp.

Ako skladovať lyofilizované černice

Pri skladovaní mrazom sušeného ovocia stačí dodržať iba jedno pravidlo – a to, aby sa k ovociu nedostala vlhkosť. Pri správnom skladovaní ovocia vydržia týždne až mesiace, pokiaľ by sa k nemu však vlhkosť dostala, stratí rýchlo na svojej chuti a chrumkavosti. Pri menšom balení vám postačí znovuuzatvárateľné vrecko, v ktorom sa černice dodávajú. Pri väčších baleniach ich presypte do čistej a suchej nádoby bez prístupu vzduchu a uložte na chladné a tmavé miesto. Ideálna je stála teplota do 22 °C.