Kakaové bôby

Superpotravina, pokrm bohov, najlepšie prirodzené antidepresívum. Všetky tieto označenia patria kakaovým bôbom, ktoré sa radia medzi jedny z najhodnotnejších potravín a ako všetci vieme, vyrába sa z nich jedna z najobľúbenejších cukroviniek na svete, čokoláda. Bôby obsahujú mnoho minerálov, vitamínov a tiež antioxidantov. Môžete ich maškrtiť len tak samotné alebo ich využiť na klasické pečenie i výrobu raw dezertov. Nájdete ich u nás v bio kvalite, navyše nepražené, takže si zachovávajú všetky spomínané prospešné živiny v tej najvyššej koncentrácii. Vyberať môžete z malých a väčších balení a to nielen bôbov, ale aj kakaových zlomkov a kakaového prášku.

Vplyv a účinky kakaových bôbov na naše zdravie

Ako sme už spomínali vyššie, kakaové bôby patria medzi tzv. superpotraviny. Tie sa vyznačujú tým, že obsahujú vysoký obsah pre telo prospešných látok. Sú zdrojom hneď niekoľkých minerálov, ako je horčík, železo, mangán, chróm, zinok, meď a síru. Medzi prednosti horčíka patrí jeho pozitívny vplyv na nervovú a svalovú sústavu, železo je nevyhnutné pre krvotvorbu, mangán pomáha pri hojení rán a zinok podporuje zdravie našich vlasov a pokožky.

Z vitamínov nájdeme v bôboch predovšetkým vitamín C a vitamíny zo skupiny B. O vitamíne C je známe, že prispieva k ochrane nášho imunitného systému, ďalej tiež podporuje tvorbu kolagénu a znižuje mieru únavy. Tú priaznivo ovplyvňujú aj vitamíny zo skupiny B a k tomu majú pozitívny vplyv na kardiovaskulárny systém a nervovú sústavu.

Ďalšou významnou zložkou je obsah tzv. flavonoidov. Flavonoidy sú látky s vysokým antioxidačným účinkom, čo znamená, že poskytujú ochranu našim bunkám pred účinkami voľných radikálov a tým pádom chránia organizmus pred vznikom niektorých civilizačných ochorení. Ďalej pôsobia protizápalovo a majú antialergénne účinky.

Významný podiel zastupuje v kakaových bôboch aj vláknina. Tá je nevyhnutná pre tráviacu sústavu a slúži ako potrava prospešných baktérií v čreve. Navyše nás potraviny s jej obsahom zasýtia na dlhšiu dobu.

Zloženie a nutričné hodnoty kakaových bôbov

100 gramov kakaových bôbov priemerne obsahuje okolo 50% tukov, 25% sacharidov, 10% bielkovín a 25% vlákniny.

Kedy a v akom množstve kakaové bôby konzumovať?

Kakaové bôby sú predovšetkým zdrojom energie a preto sa hodia zaradiť do jedálnička najmä ráno a v dopoludňajších hodinách. Každý z nás má však iný rytmus a tak, ak ste viac aktívny popoludní, dajte si bôby pokojne aj v túto dennú dobu. Čo sa týka odporúčanej dennej dávky, tá zatiaľ nebola stanovená, uvádza sa však okolo 15-30 gramov.

Na čo použiť kakaové bôby

Celé kakaové bôby môžete zobať len tak samotné, čím vášmu telu zároveň dodáte aj najviac prospešných látok, pretože sú predávané jednak v šupke a jednak nepražené. Z celých bôbov je možné za pomoci výkonného mixéra tiež vyrobiť domácu čokoládu. Kakaové zlomky sa potom hodia ako ozdoba na dochutenie kaší, müsli, jogurtov či smoothie. Primiešať ich môžete aj do domácej granoly, ktoré dodajú nielen na chuti, ale aj nutričnej hodnote. Ako korenie sa dajú využiť na pečenie mäsa, ktorému dodá sladko-horký nádych.

Ako kakaové bôby skladovať

Kakaové bôby skladujte na tmavom, suchom a chladnom mieste. Po otvorení balenia je vhodné bôby presypať do uzatvárateľnej nádoby, aby sa k nim nedostala vlhkosť a zachovali si svoju chrumkavosť.

10 položiek celkom

Cena

134
1134

Značky

Zobrazených položiek: 10
Kakaove-boby-cele-BIO-1-kg-diana-company-new
€13,39
7-KBCO-1
Kakaove-boby-cele-BIO-100-g-diana-company-new
€2,40
3-KBCO-20/100
Kakaovy-prasek-BIO-1-kg-diana-company-new
€13,10
7-KPO-1
Kakaove-zlomky-BIO-100-g-diana-company-new
€3,60
3-KZ-20/100
Kakaove-zlomky-BIO-1-kg-diana-company-new
€20,78
7-KZ-1
Kakaovy-prasek-BIO-3-kg-diana-company
€32,30
2-KPO-3
Kakaove-zlomky-BIO-500-g-diana-company-new
€12,19
33-KZ-20/500
Kakaove-boby-cele-BIO-3-kg-diana-company
€33,50
2-KBCO-3
Kakaove-boby-cele-BIO-500-g-diana-company-new 33-KBCO-20/500
Kakaovy-prasek-BIO-100-g-diana-company-new
€1,63
3-KPO-20/100