Lyofilizované višne (sušené mrazom)

Višne patria k ovociu, ktoré sa teší trochu menšej obľube ako ostatné podobné druhy a to najmä vďaka svojej kyslejšej chuti. Čo je trochu škoda, pretože obsahujú množstvo prospešných látok. Sú plné antioxidantov, minerálov a dokonca môžu pomáhať k lepšiemu spánku. Aby ste mohli z ich benefitov ťažiť po celý rok, máme pre vás višne v tzv. lyofilizovanej podobe. Lyofilizácia je proces, počas ktorého najskôr dôjde k zmrazeniu ovocia a následne sa zvýši teplota a zníži tlak, aby sa z neho mohla vypariť voda. Výsledkom je 100% prírodný produkt bez pridaného cukru. Pri sušení mrazom si navyše ovocie zachováva svoju chuť, vôňu a všetky dôležité látky, takže neprídete o to najhodnotnejšie, čo višne ponúkajú. Nájdete ich u nás celé a vykôstkované a vyberať si môžete z niekoľkých veľkostí balenia.

Vplyv a účinky lyofilizovaných višní na naše zdravie

Višne, rovnako ako iné druhy ovocia, obsahujú flavonoidy, ktoré radíme medzi antioxidanty. Antioxidanty pomáhajú nášmu telu bojovať proti účinkom voľných radikálov, posilňujú našu imunitu a okrem iného spomaľujú proces starnutia. Flavonoidy obsiahnuté vo višniach prispievajú k prevencii kardiovaskulárnych chorôb.

Z vitamínov nájdeme v tomto ovocí iba vitamíny skupiny B a vitamín C, zato sú plné minerálov. Obsahujú jód, vápnik, železo, draslík, mangán a zinok.

Jednou z významných vlastností višní je, že na seba dokážu viazať škodlivé látky a vďaka tomu pomáhajú čistiť krv, pečeň a obličky.

Vďaka obsiahnutému antokyanu, opäť antioxidantu, sa podľa posledných štúdií ukazuje, že majú tiež priaznivý vplyv na liečenie cukrovky, pretože antokyány podporujú tvorbu inzulínu.

A ak sa vám horšie zaspáva, skúste si pravidelne dať hŕstku višní pred spaním. Obsahujú totiž melatonín, ktorý sa stará o pokojný spánok.

Zloženie a nutričné hodnoty lyofilizovaných višní

100 gramov mrazom sušených višní priemerne obsahuje 6% bielkovín, 70% sacharidov, 3% tukov a 12% vlákniny.

Kedy a v akom množstve jesť lyofilizované višne

Naháňa vás maškrtná? Čaká vás nabitý deň? Športujete? Dajte si ovocie sušené mrazom ako desiatu na doplnenie energie. Pri sušení sa v ovocí koncentrujú všetky obsiahnuté látky, vrátane prirodzene sa vyskytujúceho cukru. Dať si višne je samozrejme oveľa zdravšie ako tradičné cukrovinky, ale ani tak by sme to s ich množstvom nemali preháňať.

Ako mrazom sušené višne použiť

Višne môžete maškrtiť len tak samotné alebo si ich napríklad primiešať do svojej obľúbenej orieškovej zmesi. Ochutia a ozdobia ranné ovsené kaše, smoothie, domácu granolu či müsli. Mrazom sušené ovocie možno tiež čiastočne rehydratovať, a tak sa hodí na spestrenie limonád alebo letných nápojov. Vďaka jeho zanedbateľnej hmotnosti ho určite oceníte predovšetkým na výletoch, a to aj preto, že vám v batôžku nezaberie takmer žiadne miesto.

Ako skladovať lyofilizované višne

Skladovanie mrazom sušeného ovocia nie je vôbec nič zložité a stačí dodržať iba jedno pravidlo – a to, aby sa k ovociu nedostala vlhkosť. Pri správnom skladovaní ovocia vydrží naozaj dlho, pokiaľ by sa k nemu však vlhkosť dostala, stratí rýchlo na svojej chuti a chrumkavosti. Pri menšom balení vám postačí znovuuzatvárateľné vrecko, v ktorom sa višne dodávajú. Pri väčších baleniach višne presypte do čistej a suchej nádoby bez prístupu vzduchu a uložte na chladné a tmavé miesto. Ideálna je stála teplota do 22 °C.