Lyofilizované maliny (sušené mrazom)

Milujete maliny? A tiež ste si všimli, že tie čerstvé nanešťastie veľmi dlho nevydržia? Áno, jednak preto, že sú natoľko dobré, že sú hneď zjedené, ale tiež sa bohužiaľ rýchlo kazia. Preto pre vás máme maliny lyofilizované, s ktorými sa vám to len tak nestane. Lyofilizácia je proces, počas ktorého najskôr dôjde k zmrazeniu ovocia a následne sa zvýši teplota a zníži tlak, aby sa z neho mohla vypariť voda. Výsledkom je 100% prírodný produkt bez pridaného cukru. Pri sušení mrazom si navyše ovocie zachováva svoju chuť, vôňu a všetky dôležité látky, takže neprídete o to najhodnotnejšie, čo maliny ponúkajú. Vyberať si u nás môžete od malých po veľké balenia a pre milovníkov sladkého maliny ponúkame aj v troch rôznych polevách.

Vplyv a účinky lyofilizovaných malín na naše zdravie

Maliny sú ovocím nielen výbornej chuti, ale taktiež sú plné hodnotných živín, dôležitých pre naše telo. Nájdeme v nich niekoľko vitamínov zo skupiny B, ďalej vitamín C, K a A. Vitamín C posilňuje imunitu celého organizmu, vitamín K je zase nevyhnutným prvkom pre naše kosti.

S každou malinou si doplníte aj niekoľko minerálnych látok, ako je draslík, horčík, vápnik, mangán a železo. Horčík je známy pre svoje upokojujúce účinky a taktiež ako pomocník pri svalových kŕčoch. Rovnako ako draslík je dôležitý pre správne fungovanie našej nervovej sústavy.

Vďaka obsiahnutým flavonoidom sú maliny radené medzi ovocie s antioxidačnými účinkami. Antioxidanty chránia naše telo pred účinkami voľných radikálov, posilňujú našu imunitu a majú protizápalové účinky.

Maliny sušené mrazom sú zároveň bohaté na vlákninu, nenahraditeľnú zložku na správne fungovanie našej tráviacej sústavy. Vďaka vláknine sa tiež dostavuje dlhší pocit sýtosti.

Zloženie a nutričné hodnoty lyofilizovaných malín

100 gramov mrazom sušených malín priemerne obsahuje 50-60% sacharidov, 5-8% bielkovín, 2% tukov a až 15% vlákniny.

Kedy a v akom množstve jesť lyofilizované maliny

Pretože odporúčaná denná dávka pri mrazom sušenom ovocí nebola stanovená, je dobré sa riadiť svojim energetickým výdajom a tiež potrebami tela. Chýba vám energia? Máte chuť na niečo sladké, ale chcete sa vyhnúť klasickým cukrovinkám? Potom sú sušené maliny tou správnou voľbou. Vďaka obsahu prírodných cukrov povzbudia a vďaka vláknine pocit sýtosti vydrží o niečo dlhšie.

Ako mrazom sušené maliny použiť

Radi pečiete? Čo taký cheesecake? Na jeho ozdobu sú lyofilizované maliny ako stvorené. Môžete nimi tortu ozdobiť celú alebo ich rozdrobiť na menšie kúsky a využiť ich ako posyp. Pokiaľ ale práve pečenie nie je vašou obľúbenou činnosťou, existuje mnoho ďalších spôsobov, ako maliny využiť. Napríklad ich maškrtiť len tak alebo pridať do ovsenej kaše, jogurtu či smoothie. Skvele sa tiež hodia do domáceho müsli či granoly. A nezabudnite si ich vziať ako desiatu na výlety. Sú ľahké a nezaberú v batohu žiadne miesto.

Ako skladovať lyofilizované maliny

Pokiaľ kupujete malé balenia so ZIP vreckom, môžete maliny skladovať priamo v ňom. Pri väčších baleniach, po otvorení, odporúčame ovocie presypať do suchej uzatvárateľnej nádoby a uložiť na chladné a tmavé miesto. Ideálna je stála teplota do 22 stupňov.