Lyofilizované mango (sušené mrazom)

Mango patrí v celosvetovom meradle k najobľúbenejším druhom ovocia. Láka nielen svojou vôňou a chuťou, ale aj obsahom vitamínov a minerálov prospešných pre naše zdravie. Čerstvé plody sa k nám dovážajú z rôznych kútov sveta a nie vždy sú bohužiaľ zrelé. Aby sme vám jeho chuť dopriali v tej najvyššej kvalite, pripravili sme ho pre vás v sušenom variante. Nie však sušené slnkom, ale mrazom. Ide o metódu tzv. lyofilizácie. Lyofilizácia je proces, počas ktorého najskôr dôjde k zmrazeniu ovocia a následne sa zvýši teplota a zníži tlak, aby sa z ovocia mohla vypariť voda. Výsledkom je 100% prírodný produkt bez pridaného cukru. Môžete si ho dať po celý rok vrátane zimných mesiacov a doplniť s ním chýbajúcu energiu. Pri sušení mrazom si navyše ovocie zachováva svoju chuť, vôňu, vitamíny a minerály. V našej ponuke nájdete malé a aj väčšie balenia a tiež prášok, s ktorým môžete kúzliť pri vašom pečení.

Vplyv a účinky lyofilizovaného manga na naše zdravie

Mango je skvelým zdrojom antioxidantov, teda látok, ktoré naše telo využíva na boj s voľnými radikálmi, s ktorými prichádza do kontaktu každý deň. Chráni tak našu imunitu a zvyšuje obranyschopnosť organizmu

Ďalším prvkom obsiahnutým v mangu, ktorý posilňuje imunitný systém je beta-karotén. Ide o provitamín vitamínu A, ktorý prispieva k zdraviu pokožky a podporuje normálnu funkciu zraku. Medzi ďalšie vitamíny obsiahnuté v tomto ovocí patrí vitaín C a B6. Ten je nevyhnutný pre správne fungovanie našej psychickej činnosti a pomáha aj s pocitmi únavy a vyčerpania.

Pojedaním manga doplníte tiež dôležitý minerál s takmer zhodným názvom – mangán. Medzi jeho najväčšie funkcie patrí tzv. reparačný, čo znamená, že mangán slúži ako opravný mechanizmus v našom tele. Ďalej sa podieľa na udržiavaní správnej hladiny cukru v krvi či pozitívne ovplyvňuje krvotvorbu.

Zloženie a nutričné hodnoty lyofilizovaného manga

100 gramov mrazom sušeného manga obsahuje priemerne 80% sacharidov, 5% bielkovín, 10% vlákniny a 5% tuku.

Kedy a v akom množstve jesť mango?

Lyofilizované mango si môžete dať počas celého dňa, kedykoľvek vás prepadne chuť na niečo dobré alebo cítite, že potrebujete doplniť energiu. Čo sa týka množstva, odporúčaná denná dávka nebola u mrazom sušeného ovocia stanovená. Dôležité je ale povedať, že skôr platí pravidlo, že menej znamená viac. Sušenie totiž zvyšuje koncentráciu všetkých obsiahnutých látok a teda aj prirodzene sa vyskytujúceho cukru. Na to by pri maškrtení mali myslieť predovšetkým ľudia s cukrovkou a o množstve sa prípadne poradiť so svojím lekárom.

Na čo lyofilizované mango použiť?

Plátky sušeného manga sú skvelou desiatou, ktorú môžete maškrtiť len tak alebo s ním ozdobiť vaše obľúbené pokrmy. Hodí sa na všetky druhy raňajkových kaší, do jogurtu alebo napríklad do smoothie. Vyniknú ako ozdoba na tortách či iných dobrotách a pretože sa dá mrazom sušené ovocie čiastočne rehydratovať, môžete z neho vyrobiť skvelú farebnú limonádu. A vďaka jeho zanedbateľnej hmotnosti ho oceníte predovšetkým na výletoch, a to aj preto, že vám v batôžku nezaberie takmer žiadne miesto.

Prášok z lyofilizovaného manga je možné využiť na výrobu nápojov, ovocných kaší a tiež na výrobu tortových krémov či poliev.

Ako mango skladovať

Na skladovanie vám bude stačiť nádoba, do ktorej sa nedostane vlhkosť, pretože tým by ovocie stratilo na svojej chrumkavosti a znížila by sa doba, počas ktorej by bolo chutné. Vložte ho napríklad do zaváracieho pohára, plechovky či znovuzatvárateľného vrecka a uchovávajte na chladnom a tmavom mieste, ktorým môže byť špajza či skriňa. Na lyofilizované ovocie je ideálna stála teplota do 22 °C.