Lyofilizovaný ananás (sušený mrazom)

Ak máte radi čerstvý ananás, veríme, že si zamilujete aj ten mrazom sušený. Vďaka šetrnému procesu lyofilizácie si totiž zachováva svoju chuť, vôňu a predovšetkým dôležité vitamíny a minerály. Navyše ho nemusíte zložito krájať ani dostávať zo šupky, to všetko sme urobili za vás a vy si tak môžete ananás dopriať kedykoľvek v niekoľkých veľkostiach balenia. A čo je to vlastne tá lyofilizácia? Ide o proces, počas ktorého najskôr dôjde k zmrazeniu ovocia a následne sa zvýši teplota a zníži tlak, aby sa z ovocia mohla vypariť voda. Výsledkom je 100% prírodný produkt bez pridaného cukru.

Vplyv a účinky ananásu na naše zdravie

Ananás je látkami prospešnými pre naše zdravie doslova nabitý. Z vitamínov v ňom nájdeme predovšetkým vitamíny A, B a C. Polovica nášho najmenšieho balenia mrazom sušeného ananásu o 50 gramoch vám dokonca dodá až 100% odporúčanej dennej dávky vitamínu C. Spolu s vitamínom A ho radíme medzi tzv. antioxidanty. Tie chránia naše bunky pred oxidačným stresom a bránia vplyvu voľných radikálov, ktoré na naše telo každodenne pôsobia. Vitamíny skupiny B sú zase dôležité pre našu nervovú sústavu a udržiavanie zdravého metabolizmu.

Medzi minerály obsiahnuté v ananáse patrí predovšetkým draslík, horčík, vápnik a mangán. Mangán je nevyhnutný pre krvotvorbu a pomáha strážiť hladinu cholesterolu v krvi. Bez draslíka sa zase nezaobíde naša svalová a nervová sústava, ďalej sa podieľa na udržiavaní normálneho tlaku krvi a je dôležitý pre stabilitu vnútorného prostredia organizmu.

Významnou látkou, ktorú toto ovocie obsahuje je enzým bromelín. Vďaka nemu sa urýchľuje hojenie, prispieva k celkovej regenerácii organizmu, pomáha s rednutím kostí u žien a pôsobí v prevencii proti kardiovaskulárnym ochoreniam. Dôležitú úlohu zohráva aj pre naše trávenie, na ktoré má veľmi pozitívne účinky.

Zloženie a nutričné hodnoty lyofilizovaného ananásu

100 gramov mrazom sušeného ananásu priemerne obsahuje 80% sacharidov, z toho 50% cukrov, 3% bielkovín a 2% tukov.

Kedy a v akom množstve jesť lyofilizovaný ananás

Aj keď sa v prípade mrazom sušeného ovocia jedná o oveľa zdravšiu verziu cukroviniek, treba pri maškrtení myslieť na množstvo, ktoré zjeme. Procesom sušenia totiž dochádza k zvýšeniu koncentrácie obsiahnutých látok, teda aj prirodzene sa vyskytujúceho prírodného cukru. Ananás je tak vhodné jesť v ranných či dopoludňajších hodinách, kedy nám doplní energiu a navyše ju po zvyšok dňa naše telo spracuje. Režim každého z nás je však individuálny a pokiaľ máte skôr aktívnejšiu druhú polovicu dňa, dajte si ovocie aj v tento čas.

Na čo lyofilizovaný ananás použiť

Či už do školy alebo do práce, mrazom sušený ananás je skvelou desiatou, ktorú môžete mať vďaka jeho zanedbateľnej hmotnosti vždy po ruke. Hodí sa tak aj na všetky výlety, kde sa každé ušetrené miesto v batôžku počíta. Ďalej ho môžete pridať do svojich ranných kaší či smoothie, jeho chuť vynikne aj v domácom müsli a granole. Skvele tiež ochutia letné malinovky a koktaily.

Ako skladovať ananás sušený mrazom

Na skladovanie lyofilizovaného ovocia vám postačí nádoba, do ktorej sa nedostane vzduch a vlhkosť. Ovocie by tak stratilo na svojej chrumkavosti a chuti. Pokiaľ je ovocie v znovuuzatvárateľnom sáčku, nie je potrebné ho presypávať. Nádobu či vrecko potom uchovávajte na chladnom a tmavom mieste, ideálna je stála teplota do 22 °C.