Sušené ovocie

Sušené ovocie je skvelým spôsobom, ako doplniť energiu, a to rovno po celý rok. Samotné sušenie je najstarším známym spôsobom konzervácie ovocia a je mnoho spôsobov, ako ho urobiť. V priebehu procesu stráca ovocie vodu, zmršťuje sa a výsledkom sú potom malé sladké kúsky, ktoré sa dostávajú na náš stôl. Aj napriek tejto úprave si ovocie zachováva potrebné živiny, obsahuje mnoho vlákniny, minerálov a antioxidantov. V našej ponuke nájdete široké zastúpenie mnohých druhov, vrátane exotických, a to v malých aj veľkých baleniach, nesladené aj sladené, sírené aj nesírené alebo napríklad doplnené o ďalšie príchute.

Vplyv a účinky sušeného ovocia na naše zdravie

Každý kúsok sušeného ovocia v sebe obsahuje mnoho živín. Oproti čerstvému má síce viac cukru, ale zároveň viacej vlákniny, ktorá v našich jedálničkoch často chýba. Sušené ovocie je taktiež bohaté na vitamíny, napríklad vitamíny skupiny B, A a tiež vitamín C. Je súčasne zdrojom mnohých minerálov ako je horčík, železo, zinok či vápnik a ďalej antioxidantov, predovšetkým polyfenolov. Tie pomáhajú okrem iného zlepšiť prietok krvi, znižujú poškodenie spôsobené voľnými radikálmi a prispievajú k lepšiemu tráveniu.

Zloženie a nutričné hodnoty sušeného ovocia

Každý druh ovocia je iný a tak aj každé balenie bude mať iné nutričné hodnoty. Môžeme však povedať, že všeobecne najviac zastúpené budú sacharidy a to priemerne medzi 60-80%, ďalej bielkoviny 3-11% a najmenej v sušenom ovocí nájdeme tukov. Dôležité je však spomenúť podiel vlákniny. Pri niektorých typoch ovocia ju nájdeme v 100 gramovom balení až 15%.

Kedy a v akom množstve jesť sušené ovocie?

So sušeným ovocím sa to má trochu ako s cukrovinkami. Je síce oveľa zdravšie, ale aj tak vďaka sušeniu obsahuje väčší podiel cukru. Odporúčaná denná dávka sa bude líšiť v závislosti od daného druhu ovocia, ale všeobecne možno povedať, že 30 g bude tak akurát. Doprajte si ho najmä v ranných či dopoludňajších hodinách, keď telo potrebuje najviac energie. Pokiaľ patríte medzi tých, ktorí sú aktívnejší popoludní alebo majú veľký výdaj energie, nemusíte sa mu vyhýbať ani v tejto dennej dobe.

Na čo použiť sušené ovocie?

Už ste vyskúšali datľové sušienky? Alebo špízy z bravčovej panenky so sušenými figami? A čo taká slivková omáčka? Využitia má sušené ovocie naozaj veľa. Okrem samotného maškrtenia s ním môžete ozdobiť raňajkové kaše, primiešať ho do müsli, posypať zeleninový šalát či vytvoriť plnku.

Ako skladovať sušené ovocie

Aby zostalo sušené ovocie čo najdlhšie chutné, potrebuje byť na tmavom a chladnom mieste. Ak ste zvyknutí kupovať väčšie balenie, presypte plody po otvorení do sklenenej uzatvárateľnej nádoby. V zime ovocie môžete nechať v miestnosti, ktorá má prirodzene nižšiu izbovú teplotu, v lete ho však vložte do chladničky alebo zamrazte.

354 položiek celkom

Cena

0312
10312

Značky

Zloženie

Vymazať filtre

Zobrazených položiek: 354
Jahodove-platky-lyofilizovane-35-g-diana-company-new
€2,92
3-JLP-10/35
Maliny-cele-lyofilizovane-30-g-diana-company-new
€2,96
3-MLC-10/30
Datle-bez-jader-1-kg-diana-company-new
€3,73
7-D-1
Pasta-z-datli-100-1-kg-diana-company-new
€2,92
7-PAD-16/1
Mango-platky-natural-100-g-diana-company-new
€2,20
3-MSP-20/100
Visne-1-kg-diana-company-new
Višne 1kg
Skladom
€15,30
7-VI-1
Draci-ovoce-lyofilizovane-45-g-diana-company-new
€3,16
3-DOL-10/45
Svestky-bez-pecky-Ashlock-500-g-diana-company
€5,16
33-SBA-20/500
Datle-cerstve-Mazafati-min.-500g.JPG
Tip
€3,20
33-DM-12/500
Ovocne-platky-mango-100-g-diana-company
€2,20
3-MAOP-20/100
Datle-cerstve-Medjool-1-kg-diana-company-new
€13,34
7-DCJ-1
Hrusky-500-g-diana-company-new
€6,02
33-H-20/500
Maliny-kousky-lyofilizovane-1-kg-diana-company-new
€54,70
7-MKL-1
Fiky-lyofilizovane-45-g-diana-company-new
€3,49
3-FLYO-10/45
Rozinky-sultanky-RTU-1-kg-diana-company-new
€5,74
7-R-1
Mango-platky-lyofilizovane-40-g-diana-company-new
€3,20
3-MPL-10/40
Ovocne-platky-malina-100-g-diana-company
€2,20
3-MOP-20/100
Datle-cerstve-bez-jader-BIO-100-g-diana-company-new
€1,25
3-DO-20/100
Ovocne-platky-jahoda-100-g-diana-company
€2,20
3-JOP-20/100
Hore
Ďalšie produkty