PARIS BREST - DIANA COMPANY & VLAD RYASNYY - DIANA V KUCHYNI

Paris-brest - lieskový orech, slaný karamel a praliné: (cca 15ks)

  1. Odpaľované cesto:
  • 70g voda
  • 70g mlieko plnotučné
  • 8g invertný cukor
  • 3g soľ
  • 62g maslo (kocky)
  • 85g hladká múka
  • 40g vajcia (izbová teplota)

Vodu, mlieko, invertný cukor, soľ a maslo nahrejeme do bodu varu.  

Vsypeme múku a mimo ohrev zamiešame. Vrátime sa na zdroj tepla a odpaľujeme cesto cca 2/3 minúty.

Cesto preložíme do robota a pomocou pretínačky miešame kým sa neprestane vytvárať para. Postupne začneme prilievať vajcia.

Po vytvorení hladkej a homogénnej konzistencie necháme cesto odpočívať hodinu.  

Nastriekame venčeky pomocou francúzskej špičky s priemerom 10mm, položíme navrch schladený craquelin a ihneď pečieme pri 175cm cca 38 minút 

  1. Craqueline s lieskovým orechom: 

Všetky ingrediencie spojíme a vyvaľkáme pláty kým trstinový cukor nezačne chrumkať.

 Vykrojíme kolieska s priemerom 65mm a dáme do mrazničky zamraziť. Vykrojený craquliene premiestnime na neupečené odpaľované cesto. 

  1. Lieskovoorieškové praline 50%:
  • 170g cukor krupica
  • 170g lieskový orech (celý so šupkou)
  • 1g fleur de sel
  • ½ vanilkový struk

Lieskove orechy opražiť pri 160C cca 25 minút.

Cukor krupica skaramelizovať suchou metódou a vyliať na silikónovú podložku, nechať schladiť .

Schladený karamel rozlámať a dať do food- processoru s orechmi, vanilkovým strukom a soľou. Rozmixovať na hladkú pastu.    

  1. Lieskovooriešková vyšľahaná ganache : (65g / porcia)
  • 252g mlieko plnotučné
  • 25g želatínová hmota x 3.6g plátková želatína
  • 302g lieskovoorieškové praliné 50%
  • 123g kakaové maslo
  • 145g pasterizované bielky
  • 252g smotana na šľahanie 33%

Mlieko nahriať do bodu. Pridáme želatínovú hmotu / nabobtnanú plátkovu želatínu a vytvoriť emulziu s kakaovým maslom a praliné pomocou ponorného mixéra.   

Prilejeme smotanu a bielky, opäť premiešame a schladíme cez noc.

  1. Karamelizované lieskové orechy: (12g / porcia)
  • 200g lieskový orech (blanšírovaný)
  • 200g cukor krupica
  • 350g voda

Vodu s cukrom nahriať do bodu varu a doň pridať orechy. 

Na nízkej teplote variť cca 20 minút, precediť orechy a piecť pri 165C cca 15 minút kým sa neskaramelizuje.

Nechať schladiť a zľahka nasekať.

  1. Slaný karamel: (20g / porcia)
  • 92g cukor krupica
  • 46g glukóza sirup
  • 77g smotana na šľahanie 33%
  • 46g sladené kondenzované mlieko
  • 125g maslo (studené kocky)
  • 2g fleur de sel

Smotanu na šľahanie nahriať s kondenzovaným mliekom a dať bokom. 

Medzitým skaramelizovať cukor s glukózou do tmavého karamelu. Deglazovať teplou smotanou s kondenzovaným mliekom a chvíľku prevariť. Zvážiť zmes a doliať vodou, aby celková váha karamelu bola 230g.  

Pridať maslo so soľou, premiešať pomocou ponorného mixéra a vytvoriť emulziu a schladiť cez noc.

Kompletizácia:

Upečené odpaľované cesto s craquelinem v polovici rozrezať.  

Na dno nastriekať po obvode tenkú vrstvu karamelu a hojne posypať drvenými skaramelizovanými orechmi.

Praliné šľahanú ganache vyšľahať a nastriekať pomocou francúzskej špičky s priemerom 10mm na slaný karamel s orechmi. Všetko prekryť druhou polovicou odpaľovaného cesta. 

Ako dekor použite zvyšok slaného karamelu a nastriekame po obvode a dekorujeme rozpolenými kúskami.

PRAJEME VÁM DOBRÚ CHUŤ!

TEAM Diana Company