RECEPT NA PISTÁCIOVÚ TORTU S RUBY ČOKOLÁDOU
KORPUS
- 6ks stredne veľkých vajec
- 120g cukru krupica
- 120g trstinového cukru
- 150g jogurtu
- 100g olivového oleja
- 100g múky z pistáciových jadier
- 60g múky z lúpaných mandlí
- 150g hladkej múky
- 60g pasty z pistáciových jadier 100%
- 1g jedlej sódy
- 2g soli
- Vajíčka, trstinový cukor a cukor krupicu vyšľaháme do peny.
- Do peny pridáme jogurt, olivový olej a zamiešame.
- Pridáme zmes pistáciovej a mandľovej múky, hladkú múku, pistáciovú pastu, jedlú sódu, soľ a krátko zamiešame do rovnorodej hmoty.
- Tortovú formu s priemerom 24 cm vyložíme papierom na pečenie, a nalejeme do nej pripravené cesto.
- Pečieme na 160 ° C asi 1 hod.
- Pred vytiahnutím korpusu z rúry vyskúšame špajľou, či máme upečené.
VANILKOVÉ STUDENÉ MARSHMALLOWS
- 15g želatíny v plátkoch vopred napučané a vylisované
- 230g vriacej vody
- 1 vanilkový struk
- 20g citrónovej šťavy
- 80g cukru krupica
- Želatínu necháme napučať vo vode, vyberieme a zalejeme horúcou vodou.
- Primiešame vanilkové zrniečka, citrónovú šťavu a cukor a vychladíme.
- Vychladenú zmes vyšľaháme do hustej peny.
- Tortovú formu s priemerom 26 cm vyložíme papierom na pečenie, a nalejeme do nej pripravenú zmes.
- Necháme zmraziť asi 2 hod.
- Nakrájame horúcim nahriatym nožom na kúsky, ktorými budeme na záver tortu zdobiť.
GANACHE (KRÉM)
- 500g ruby čokolády
- 150g mlieka
- 50g smotany 33%
- 1ks tonkový bôb celý
- 300g masla
- štipka himalájskej soli
- Zahrejeme zmes mlieka, smotany a nastrúhané fazule (stiahneme z platne tesne pred tým, než sa začne variť).
- Ruby čokoládu zalejeme horúcou zmesou a vymiešame na hladkú zmes.
- Primiešame maslo (nie je potrebné zašľahávať vzduch, jedná sa o hutnú čokoládovou luxusnú ganache).
- Na záver vmiešame štipku himalájske soli.
ZOSTAVENIE TORTY
- 8g metalickej farby
- 20-30g ginu (či iného obľúbeného číreho čistého alkoholu)
- už pripravený korpus, ganache a kúsky marshmallow
- 10g lyofilizovaných malín
- 10g lyofilizovaných višní
- 10g lúpaných pistáciových jadier
- sušené ruže
- Korpus rozkrojíme dvomi rezmi na 3 pláty.
- Na spodnú vrstvu natrieme časť ganache , ktorú posypeme malinami.
- Pridáme druhú vrstvu korpusu a opäť ju natrieme časťou ganache , ktorú tiež posypeme malinami.
- Pridáme poslednú vrstvu korpusu a nahrubo celú tortu zamaskujeme (použijeme zvyšnú ganache)
- Metalickú farbu rozmiešame v gine (alebo v akomkoľvek obľúbenom čírom čistom alkohole).
- Nahrubo zamaskovanú tortu potrieme zmesou metalickej farby a necháme krátko zachladiť.
- Ozdobíme kúskami marshmallow, pistáciami, ružovými kvietkami, malinami, čerešňami a vanilkovým strukom.
PRAJEME VÁM DOBRÚ CHUŤ!
TEAM Diana Company