Mandle

Ak máte mandle radi pre ich chuť, budete ich mať ešte radšej, až vám povieme, ako veľmi sú prínosné pre vaše zdravie. Sú bohaté na vitamín E, ktorý radíme medzi antioxidanty, majú plno vlákniny, bielkovín a taktiež vápnika. Zároveň obsahujú prebiotické zložky, ktoré slúžia ako potrava pre prospešné baktérie nachádzajúce sa v črevách. Mandle pre vás máme v mnohých variantoch, od nelúpaných po lúpané, od pražených cez údené a milovníci sladkého si môžu vybrať z nepreberného množstva mandlí v rôznych polevách. Na ušetrenie času v kuchyni ponúkame aj mandľové hranolky a plátky a pre priaznivcov pečenia máme mandľové múky.

Vplyv a účinky mandlí na naše zdravie

Každý z nás už pravdepodobne počul o voľných radikáloch, ktoré každý deň útočia na naše telo. Proti nim bojujú tzv. antioxidanty, ktoré prispievajú k ochrane buniek. Jedným z tých najdôležitejších je vitamín E, ktorý mandle obsahujú. Ďalej majú vysoký podiel vlákniny a to ako rozpustnej, tak nerozpustnej, ktoré sú nevyhnutné pre správne fungovanie nášho tráviaceho ústrojenstva. Mandle sú zároveň zdrojom niekoľkých minerálov ako je horčík, meď, fosfor a mangán. Posledný spomínaný je nevyhnutným prvkom pre krvotvorbu, pomáha strážiť hladinu cholesterolu v krvi a ovplyvňuje aj rast ľudského plodu. Najviac prospešných látok obsahujú vo svojej šupke, pokiaľ ich teda máte najradšej len tak samotné, zvoľte na zobanie tie nelúpané.

Zloženie a nutričné hodnoty mandlí

Balenie nelúpaných mandlí o 100 g obsahuje priemerne 25% bielkovín, 9% sacharidov, 66% tukov a až 12% vlákniny.

Kedy a v akom množstve jesť mandle?

Mandle majú oproti ostatným orechom nižšiu kalorickú hodnotu a tak, či už na ne dostanete chuť ráno, na poludnie alebo večer, môžete si ich s chuťou dopriať. Aj napriek tomu je dobré myslieť na odporúčanú dennú dávku pre dospelého človeka, ktorou je približne 30 g, teda asi jedna hŕstka.

Na čo mandle použiť?

Na desiatu, na pečenie, na výrobu marcipánu alebo napríklad pálenky. Mandle majú skutočne široké využitie. Hodí sa do sladkých aj slaných jedál, či už celé alebo nasekané. Pre pokrmy môžu byť základom alebo ich môžete využiť len ako ozdobu. Pridajte ich nabudúce napríklad do vašej granoly alebo si na ne spomeňte pri výrobe pesta. Z lúpaných mandlí možno vyrobiť aj mlieko či mandľové maslo, ktoré ocenia nielen vegetariáni a vegáni, ale aj všetci, ktorí chcú alebo musia v strave nahradiť laktózu. A mandľová múka poteší všetkých celiakov, pretože je prirodzene bezlepková.

Ako skladovať mandle

Mandle sú citlivé na svetlo a tak je pre ich skladovanie veľmi dôležité, aby boli uskladnené na tmavom mieste, ideálne v svetlo nepriepustnej nádobe (napríklad keramickej). Lepšie kupovať menšie balenie, aby ste dlhodobému skladovaniu predišli alebo prípadne zvyšok väčšieho balenia zamraziť. Ak mandle žltnú alebo sú horké, nejedzte ich. A ako spoznáte žltlú mandľu? Po jej rozlomení - vo vnútri bude žltá.

101 položiek celkom

Cena

192
1192

Značky

Zobrazených položiek: 101
Mandle-natural-20-22-1-kg-diana-company-new
€9,65
7-MNA-1
Mandle-loupane-23-25-1-kg-diana-company-new
€10,85
7-ML-1
Mouka-z-loupanych-mandli-x-fine-1-kg-diana-company-new
€10,37
7-MMXF-1
Mandle-prazene-solene-s-lanyzem-Valencia-100-g-diana-company-new
Novinka
3-MPSSLV-20/100
Mandle-prazene-solene-s-lanyzem-Valencia-500-g-diana-company-new
Novinka
33-MPSSLV-20/500
Mandle-v-bile-cokolade-pumpkin-spice-100-g-diana-company-new
Novinka
3-MBCPS-20/100
Mandle-v-bile-cokolade-pumpkin-spice-1-kg-diana-company-new
Novinka
7-MBCPS-1
Mandle-v-bile-cokolade-pumpkin-spice-500-g-diana-company-new
Novinka
33-MBCPS-20/500
Obrázek
Novinka
2-MBCPS-5
Mouka-z-loupanych-mandli-1-kg-diana-company-new
€10,13
7-MLM-1
Mandle-v-poleve-z-malin-a-bile-cokolady-100-g-diana-company-new 3-MMBC-20/100
Mandle-natural-20-22-500-g-diana-company-new
€5,52
33-MNA-20/500
Mandle-natural-20-22-5-kg-diana-company
€43,20
2-MNA-5
Mandle-loupane-23-25-500-g-diana-company-new
€5,81
33-ML-20/500
Mandle-prazene-solene-1-kg-diana-company-new
€12,43
7-MPS-1
Hore
Ďalšie produkty